TREDJE STUDIEÅR

29/10/2018

Det siste året før endt utdannelse!

Jeg husker jeg både gruet og gledet meg til å komme tilbake til skolebenken etter å ha fullført praksisåret mitt. Jeg hadde opplevd så mye forskjellig og ikke minst vokst som person. Det å få kjenne på sin egen usikkerhet når du bare skal håndtere en verbal konflikt ute på byen natt til søndag er noe jeg ikke ville vært foruten.

Det er nettopp det som gjør at du vokser, idet du står i konflikten som politi og ikke som privatperson. Publikum forventer at du skal ordne opp ettersom du er politi. Folk flest ser ikke forskjell på om du bærer to romertall på skuldrene som betyr at du er politistudent eller om du er ferdig utdannet politi med stjerner. I deres øyne er du en fullstending kompetent tjenesteperson og må ordne opp!

Det å avslutte praksisåret for deretter å gå tilbake til skolebenken på politihøgskolen føltes rart. Jeg husker det mest spennende ved å begynne i 3. klasse var å se mine tidligere klassekamerater igjen. Det å få høre hva de hadde opplevd og vært med på i sitt praksisår var utrolig spennende. Det som imidlertid ga oss alle et sjokk var at dette var vårt siste skoleår som politistudenter. Tenk at etter dette året, så ville vi alle være politi!  

Bildet over er fra Oslo rådhus. I juni hvert år fylles salen opp til randen med ferdig utdannede politistudenter. Det å sitte i politiets paradeuniform i påvente av klasseopprop for deretter utdeling av vitnemål kan ikke beskrives.

Det tredje studieåret ved Politihøgskolen innebærer så utrolig mye. Du skal blant annet gjennom et leiropphold over 3 uker med fokus på polititaktikk, situasjonstrening og skytetrening. Dette leiroppholdet er utrolig lærerikt og spennende. Det er også eksamen i AT (arrestasjonsteknikk), skyting, fysiske tester og i flere teoretiske fag både muntlig og skriftlig. Politiutdanningen er en bachelorutdanning, noe som betyr at studiet har en bacheloroppgave. Denne oppgaven innebærer fordypning i et forebyggende emne og kan skrives enten alene eller sammen med andre.

Det er i tredjeklasse at erfaringene fra praksis settes i sammenheng med det man allerede har lært, men også for det man har i vente. Du som politistudent har begynt å modne idet du nå har både teori og praksis i "ryggsekken." Året går like fort som de andre, men det er både vemodig så vel som gledelig å vite at man er ferdig på Politihøgskolen etter dette året. Du som politistudent er selvfølgelig klar for jobb, men jeg må si at studentmiljøet ved Politihøgskolen er noe jeg savner!

"Etter 3 år med hard jobbing og med opplevelser for livet er du ferdig utdannet politi!"