TIPS OG RÅD TIL FYSISK OPPTAK

19/11/2018

"Du er kanskje usikker på hva som kreves og forventes av deg på det fysiske opptaket til Politihøgskolen? Frykt ikke, nedenfor får du både svar og råd."

De fysiske testene på opptaket er helt overkommelige. På testene får man bestått eller ikke bestått. Samtlige øvelser må følgelig bestås for å gå videre. Du vil bli testet i svømming, herunder dykk, undervannssvømming og valgfri svømmestil på 75 meter for deretter 25 meter på rygg. Kondisjon og styrke er også øvelser på opptaket. Begge kjønn skal ta benkpress. Menn skal løfte 60 kg minimum 4 ganger, mens kvinner skal løfte 32,5 kg minimum 4 ganger. Menn skal ta høy bom med minimum 4 repetisjoner, mens kvinner skal ta lav bom med minimum 4 repetisjoner. Kondisjonstesten går over 6 minutter med enkelte hindringer som innebærer blant annet at man skal legge seg ned på brystkassen under løpingen.

Uansett om du finner dette utfordrende eller ikke, gjennomfør øvelsene før opptaket. Gå inn på hjemmesiden til Politihøgskolen og les deg nøye opp på hver enkelt øvelse du blir testet i. Din fordel er at ingenting skal komme overraskende på deg. De fysiske testene er ingen hemmelighet eller unntatt offentlighet. Din oppgave er å forberede deg best mulig, idet du vet hva som kreves.

Rådet mitt er at du ikke skal undervurdere svømmingen. Selv slet jeg med svømmeteknikk og behersket kun svømming på bryst. Crawl kan være en fordel hvis man behersker svømmestilen, men brystsvømming er på ingen måte negativt. Det er selvfølgelig ingen fasit for dette, og det er store individuelle forskjeller for hva som fungerer best for den enkelte. Poenget er ikke svømmestilen, men forberedelsen man gjør i forkant av opptaket. Vær ærlig med deg selv, sliter jeg med svømming eller utligning ved dykk? Uansett hvor du selv finner ut at du er, gjennomfør de konkrete øvelsene før opptaket. Jeg har selv vært vitne til at kandidater har røket på svømmingen fordi de tok for lett på det. Gjør det du kan av forberedelser og møt med viten om at du tilfredsstiller de fysiske kravene!

Kondisjonstesten er slitsom. Du må legge deg ned på bakken på både brystkassen og på ryggen under løpingen. Det telles runder av de ansvarlige ved opptakstestene, samtidig som at tiden din blir tatt. Tren kondisjon, 4 x 4 intervall er et tips i forbindelse med dette! Høy bom for menn er en krevende øvelse. Dette er den øvelsen flest ryker på ved opptaket. Du skal klare 4 repetisjoner for å få bestått. Tilsvarende krav og øvelse gjelder også for kvinner, bortsett fra at det er lav bom istedenfor høy.

Rådet mitt til de fysiske testene er som tidligere nevnt å gjennomføre dem før opptaket og ikke minst begynne forberedelsene i god tid før opptaket. Mentaltrening, herunder visualisering er heller ikke dumt. Dagene før opptaket kommer du til å oppleve spenning i kroppen, men med visualisering av øvelsene så blir du mer rolig og fokusert den dagen det gjelder å prestere. Det å besøke lokalet hvor de fysiske testene vil avholdes før opptaket kan bidra til større trygghet og prestasjon på opptaksdagen. Det er også viktig å vise støtte til de andre søkerne på opptaket, idet dette blir lagt merke til og viser at du er en lagspiller.

Tipset mitt er å sørge for god nok restitusjon før opptaket. Oppvarming før øvelser som f.eks benkpress er heller ikke dumt, idet man ofte løfter mer etter en god oppvarming. Det er heller ingen rangering innad i forhold til resultatene på de fysiske testene. Det er kun bestått eller ikke bestått. Det er således ikke behov for å ta mer enn minstekravet. Ta også med deg nok mat og drikke til opptaket. Politihøgskolen har for øvrig utarbeidet et eget treningsprogram for deg som søker opptak.

"Jeg ønsker deg med dette masse lykke til!"