VEILEDER

20.06.2020

"Som politistudent er du under fortløpende vurdering både teoretisk og praktisk. Spesielt i praksisåret vurderes du nøye av din veileder."    

Som politistudent vil du i praksisåret få tildelt en praksisveileder. Denne praksisveilederen er ofte en erfaren polititjenestemann- eller kvinne. Du som politistudent skal selvsagt læres opp til å håndtere forskjellige arbeidsoppgaver, og vurderes deretter. 

Det er mye man skal lære i praksisåret, og det er derfor viktig med en veileder som kan støtte deg gjennom utfordringene. Det er mye for politistudentene å ta stilling til i løpet av praksisåret, deriblant håndtering av ordensoppdrag, utrykningskjøring, skyting og avhør.

Det er ingen hemmelighet at praksisåret er det politistudentene gleder seg mest til. Det er her du virkelig blir kjent med politiyrket, og ikke minst deg selv. Dette er året hvor din karakter både testes og bygges. Det er et uforglemmelig år, og en periode i livet du bare opplever én gang. Det er med andre ord verdt å gjøre sitt ytterste, idet din framtid som politi legges stein for stein under hele året.

Du og din veileder er begge ansvarlige for relasjonen til hverandre. Det er ikke uvanlig at det tar litt tid før man lærer hverandre å kjenne, og derav blir trygge på hverandre. Det er imidlertid sjelden at relasjonen ikke fungerer, tvert imot så blir heller mange gode venner.

Som politistudent skal du for øvrig ha jevnlige veiledningssamtaler med praksisveilederen din. Dette fordi du skal reflektere over egen læring og utvikling, samt få råd og veiledning der dette trengs. Dette er derfor året for å gjøre feil, drite seg ut og/eller spørre de "dumme" spørsmålene ingen andre tør stille. Du skal lære, ingen forventer at du er utlært, det er det ingen som er.

Til tross for at du kontinuerlig vurderes i forhold til egnethet som politi, så er praksisåret et begivenhetsrikt år. Du vil bli kjent med politiyrket, deg selv og andre. Du vil måtte håndtere mange forskjellige inntrykk, og finne din tilnærming til yrket. 

"Praksisveilederen skal vise vei, men du må gå den selv."