STUDIESTART

01.10.2019

"Du står nå overfor kommende prøvelser og utfordringer, idet studiestart er rett rundt hjørnet! Hvilke forberedelser har du gjort deg?"

I uke 34 begynner skoleåret for alle politistudenter. Det vil da komme flere hundre nye førsteklassinger, praksisstudenter og tredjeklassinger til de ulike studiestedene og politidistriktene i landet. Det vil bli et krevende og givende år, idet prøvelser og utfordringer vil stå i kø for deg som student. Det er imidlertid utrolig spennende å begi seg ut på nye studier, og vit at du befinner deg i en privilegert posisjon, idet du nå har blitt valgt til å representere politiet. Det er til tross for dette viktig at du også anerkjenner ansvaret dette tillegger deg.

Første studieår - B1

Gratulerer med studieplass! Du har klart å komme inn på et av landets mest populære studier, og ikke minst blitt selektert til dette gjennom flere forskjellige opptakstester. Du har med andre ord grunn til å gå med hodet hevet, men for all del, ha ydmykhet i mente!

Det første som venter deg som førsteklassing er nye mennesker. Det vil i starten av studiet derfor bli avholdt en fadderuke, hvorav tredjeklassingene vil sørge for leker og begivenheter du sent vil glemme. Jeg oppfordrer deg til å bli med på dette, idet hensikten er å bli kjent. 

Det er viktig at du allerede ved studiestart innarbeider deg en god studieteknikk. Personlig lærte jeg mest av å møte opp ved samtlige forelesninger, til tross for at flere av dem ikke var obligatoriske. Det er også smart å ta notater under forelesningene, selv om powerpointene er tilgjengelige på nett. Bruk medstudenter til å bli bedre og hjelp hverandre, idet samarbeid er en forutsetning for arbeid i basisgrupper generelt, men i politiet spesielt.    

Andre studieår - B2

Nå skal du ut å jobbe som politi, og det blir ikke mer reelt enn det! Det første som venter deg i praksisåret er en introduksjonsuke/leiropphold hvor praksisansvarlige og andre politistudenter samles for å repetere, og lære nødvendige disipliner før du blir sendt ut for å tjenestegjøre ved et tjenestested. Du vil deretter få møte din praksisveileder som vil følge deg gjennom store deler av året, samtidig som du drar på hospitering og deltar på ulike kurs.  

Praksisåret består av utrolig mange prøvelser og utfordringer. En ting er at du skal forsøke å bekle rollen som politi, en annen er at du kanskje har flyttet til et helt annet sted enn der du opprinnelig kommer i fra. Du vil vokse mye i løpet av dette studieåret, men forsøk å vær ærlig med deg selv, din veileder og praksisansvarlig. Gi beskjed hvis det er noe du finner vanskelig eller krevende, ettersom tilrettelegging kan være mulig. Sliter du for eksempel med skyting, så få veilederen din til å ta deg med på skytebanen. Sliter du med trivselen, så gi beskjed om det. Vi er alle sammen på jobb for å gjøre hverandres hverdag bedre. 

Et tips er også å ta initiativ og være nysgjerrig. Det er i tillegg til dette viktig å være bevisst på at praksisplassen din nå, kanskje er ditt arbeidssted i fremtiden. Gjør derfor så godt du kan, idet intet intervju kan overgå ti måneders tjenestegjøring ved et tjenestested.       

Tredje studieår - B3 

Du har aldri vært nærmere målet, men det er likevel et stykke igjen! Som tredjeklassing kommer man tilbake til skolebenken med flere erfaringer og historier i "ryggsekken." Det blir spennende å se gamle klassekamerater igjen, og ikke minst få høre hvordan de har hatt det i praksis. 

B3 er et år fylt med arbeidskrav, eksamener og ikke minst skriving av bachelor. Kanskje har du allerede begynt på den, eller kanskje har du endret mening om hva du vil skrive om? Uansett, så er det viktig at du står løpet ut. Det er ikke til å skyve under en stol at mange merker en nedgang i motivasjon det siste året, til tross for at man nesten er i mål. Årsaken til dette tror jeg ligger i det faktum at man kommer tilbake fra praksis, og at teorien derfor oppleves som tung. 

Sjekk ut opplysninger om din studiestart fra politihøgskolen her.

"Den som anser seg som ferdig utdannet, er ikke utdannet, men ferdig!"