SKYTETRENING

19.05.2019

"Pistolen ligger godt i håndflata. Den er stødig og treffsikker. Siktemidlene er rettet mot målet, og fingeren på avtrekkeren presses sakte inn. Pang!"

Det er for mange politistudenter første gang de holder i et våpen når de får opplæringskurs i skyting i B2 (praksisåret). Det er nemlig mange politistudenter i dag som ikke har vært i forsvaret eller som har drevet med jakt, og som derfor ikke har verken kunnskap eller trening i bruk av våpen. Du tenker kanskje at dette er en ulempe, men det er det nødvendigvis ikke.

Jeg har selv erfart at flere som ikke har hatt noen befatning med våpen, skyter både godt under og etter skytekurset i B2. Hovedårsaken til dette er at de fleste lærer de riktige tingene med en gang, kontra andre som har skyte erfaring, men som har tilegnet seg dårlige vaner. 

Det er lettere å lære, enn å avlære. Dette er så sant som det kan bli. Misforstå meg rett, det er selvfølgelig positivt å ha både kjennskap og erfaring med skyting fra tidligere, men det er ingen garanti for god skyting. Kravet for å bli godkjent med politiets våpen fordrer bestått oppskyting med både politiets pistol (Heckler og Koch P30L) og maskinpistol (Heckler og Koch MP5).

Denne oppskytingen må du som politistudent bestå i tredjeklasse, idet det er en forutsetning for vitnemål. Det er mange som sliter med skyting og som gruer seg til oppskytingen. Det er spesielt skyting med pistol som er utfordringen for mange, idet avtrekket er alfa omega om hvorvidt du treffer eller ikke. Mange "napper" avtrekket noe som gjør at skuddet drar ut mot én av sidene. 

Trening på "tørre avtrekk" som betyr at du øver deg på å presse avtrekkeren sakte tilbake, kontra å "nappe" uten ammunisjon er viktig. Det kan også være lurt å melde seg inn i en pistolklubb hvis mulighet for dette, idet mengdetrening er avgjørende. I praksisåret har du også en ypperlig mulighet til å spørre veilederen din om hjelp og trening.

Det er for øvrig flere skytekurs som blir avholdt i løpet av politiutdanningen, så fortvil ikke. Det som er av obligatorisk opplæring er ofte nok til å bestå oppskytingen, men hvis du finner det vanskelig utover dette, så anbefaler jeg deg det ovennevnte. Tjenestepersoner som er godkjent med politiets våpen, skal ha både kunnskap og erfaring om dem. Dette er et krav for alle operative mannskaper.

"Behandle alle våpen som om de skulle vært ladd!" - Ett av politiets våpenregler