RYTTERKORPSET

05.08.2019

"Du sitter høyt på hesteryggen med god oversikt over folkemengden. Et halvt tonn med muskler står klar til innsats. Disiplinert og et hestehode foran alle andre!"

Rytterkorpset er en del av spesialseksjonen i Oslo politidistrikt, hvorav daglig tjeneste innbefatter i hovedsak patruljering i hovedstadens gater. Det er et vakkert syn å se ridende politi, og den forebyggende effekten er uvurderlig. Det er noe majestetisk med det, og man kan ikke annet enn å ha respekt for dyret og dens rytter. 

Rytterkorpset er imidlertid ikke bare et skue for øyet, idet de utgjør en betydelig del av tryggheten i hovedstaden. Rytterne er selv utdannet politi og har i likhet med den ordinære patruljetjenesten i landet operativ kompetanse og våpengodkjenning. De har således samme politimyndighet som øvrig politi, men har et litt annet fremkomstmiddel.

I dag består rytterkorpset av ca. 14 ansatte, hvorav alle er operative ryttere. Rytterkorpset består både av kvinner og menn, og har tilhold i den gamle offiserstallen på Akershus festning i Oslo. Alle politihestene er statseid, men hver rytter får tildelt en personlig hest. Det er slik at den med minst erfaring i rytterkorpset får tildelt den eldste og mest rutinerte hesten først, for deretter å bytte til en yngre og mindre erfaren hest med tiden. Årsaken til dette er følgelig at en nyutdannet rytter skal få tiden til å bli trygg både selv og med hesten i bybildet.

"Det var opptøyer etter en demonstrasjon på Karl Johan hvor folk var sinte og utagerende. Det var kaos, og vi slet med å få kontroll! Det var derfor et gledens syn å få bistand fra rytterkorpset. Når en hest kommer, så flytter du deg!"

I tillegg til daglig patruljetjeneste, hestestell og ridetrening bistår også rytterkorpset med andre oppdrag. Spesielt under opptøyer og andre uroligheter hvor oversikt og kontroll er viktig, er rytterkorpset ofte et fornuftig valg. Det er også en selvfølgelighet at de er å se i parader og opptog, idet de er flotte ambassadører for politiet og Norge.

For å bli en del av rytterkorpset må man ha fullført bachelorutdanningen ved Politihøgskolen, og jobbet vanlig ordenstjeneste i minst to år. Rytterkurs utlyses bare når rytterkorpset anser behovet for nye ryttere, og det er mellom to og fire plasser på hvert kurs. Det er imidlertid mellom 12 og 25 søkere til hvert kurs, så det er et nåløye å komme igjennom. Gleden er derfor stor når man har fått kursplass etter seleksjon via intervju. Rideferdigheter er heller ikke nok, idet selvdisiplin og ansvarsfølelse for egentrening er viktig. Et godt forhold til hesten, og trygghet i tjenesten kommer naturligvis ikke av seg selv. 

Blir du selektert så må du gjennom et seks måneders opplæringskurs, hvorav de tre første månedene går til generell ridning og hestestell. De resterende månedene går til opplæring i ordinær tjeneste ved rytterkorpset, og du må etter endt utdanning søke deg til ledige stillinger ved seksjonen.

Rytterkorpset har for øvrig en egen Facebook-side kalt Politihestenes Venner som jeg anbefaler at du sjekker ut hvis dette er noe for deg!