MYTEOMSPUNNET OPPTAK

21.03.2019

Opptaket til Politihøgskolen er veldig myteomspunnet! Det vandrer fortsatt i dag flere historier om at søkerne må være i "Superman-form" og at man blir "grillet" i intervjuet med opptaksnemnda. Realiteten er imidlertid en annen. Opptaket er ingen hemmelighet. Da jeg søkte om opptak til Politihøgskolen selv i 2012 så leste jeg alt jeg kom over på nett, nettopp for å være best forberedt. Det jeg fant ut relativt tidlig var at mange mente mye, men visste lite om opptaket og politiet som sådan.

"Jeg husker jeg møtte opp for fysiske tester ved Olympiatoppen i Oslo. Jeg var både spent og nervøs. Det jeg husker best er ikke selve opptaket, men to jevnaldrende gutter som jeg kom i snakk med. De var ikke på vei til opptaket som meg, men på vei til noe annet. De hadde ingen oppløftende ord å si da jeg sa at jeg skulle på opptak til Politihøgskolen. De mente at svært få klarte det, og at jeg mest sannsynlig ville ryke. De tok ikke bare feil av opptaket og meg, men feil i hvilken holdning man bør ha overfor andre. Det å ønske meg lykke til var det jeg ville høre, men kanskje ikke det jeg trengte. Jeg skulle vise dem!"

Det som er viktig for deg å vite er at opptaket til Politihøgskolen er fullt overkommelig. Du trenger ingen "Supermann-form" og du blir ikke "grillet" i intervjuet. Du blir testet i fysiske tester som benkpress, løping og kroppsheving i bom. Svømming, herunder dykk, 100 meter og undervannssvømming er også tester på opptaket. Det du må gjøre er å trene spesifikt på disse øvelsene. Du må være ærlig med deg selv om hva du eventuelt sliter med. Rett fokuset mot svømming hvis det er dette som er din utfordring. Kravene er kun bestått og det er ingen intern rangering mellom søkerne. Det er ingen vits i å løfte 30 repetisjoner i benken når det kun holder med 4. Det holder med godt nok! Jeg anbefaler at du leser deg godt opp på de fysiske opptakskravene på Politihøgskolen sin egen hjemmeside her.

De fysiske testene skal bare kartlegge hvem av søkerne som har treningsiver og generelt god fysikk. Allsidighet er nøkkelordet ved det fysiske opptaket. Politihøgskolen ser ikke etter den som tar mest i benkpress eller løper raskest, de ser etter allsidigheten. Misforstå meg rett, det er ikke noe galt i å være sterkest i benkpress eller ha best kondisjon, men man må evne begge deler. Det er derfor viktig å trene på alle øvelsene.

De som består de fysiske testene går videre til intervju. Det er både et gruppeintervju og et individuelt intervju. Det opptaksnemnda ved Politihøgskolen ser etter er blant annet hvordan du er til å samarbeide. Lytter du til andre i gruppa? Bidrar du med forslag? Hvilke fordommer har du? Det fysiske kan alltids trenes opp, holdninger derimot er det vanskeligere å gjøre noe med. Hvem er du og hvorfor vil du bli politi? Politihøgskolen har i dette henseende utarbeidet en egen egnethetsvurdering som du kan lese om her.

Basert på en samlet vurdering av opptaksnemnda så blir du funnet egnet eller ikke. Blir du funnet egnet så må du konkurrere med tilsvarende søkere som har blitt det samme, men da gjennom konkurransepoeng. Sistnevnte er snittet du har fra videregående og eventuelle alderspoeng og/eller tilleggspoeng fra f.eks militæret.

"Jeg vil ikke at du skal være redd for opptaket. Jeg vil at du skal være forberedt!"