LIVVAKT

20.06.2020

"Med et sylskarpt blikk skuer livvakten over folkemengden. Hvem skiller seg ut, og hvem utgjør en trussel? Klar til øyeblikkelig aksjon for å redde liv til en av våre folkevalgte eller kongelige!" 

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Den kongelige politieskorte (DKP) har begge livvakter på jobb til enhver tid. Livvakttjenesten i PST foretar i hovedsak nærsikring av statsråder og statsministeren, mens DKP ivaretar sikkerheten til Hans Majestet Kongen og den øvrige Kongefamilien. Det er en særs viktig jobb, idet monarkiet og demokratiet må beskyttes. Verdensbildet i dag forandrer seg raskere enn noen gang, og truslene vi står overfor utvikles kontinuerlig.

Livvakttjeneste er på mange måter et nødvendig "onde," idet vi i en ideell verden skulle fint vært foruten truslene som møter oss, men denne verdenen eksisterer dessverre ikke. Det er derfor livvaktene fotfølger sin respektive VIP, og vil gjøre alt i sin makt for å hindre skade på vedkommende. Bevæpnet, trent og med et årvåkent blikk ivaretar livvaktene sikkerheten og tryggheten til sine respektive. De er selekterte polititjenestemenn- og kvinner som gjør sitt ytterste for Kongeriket Norge og nasjonens interesser. 

For å bli livvakt må du ha bestått bachelor i politiutdanning ved Politihøgskolen, samt ha minimum 1 års arbeidserfaring fra politietaten. I tillegg til dette må du tilfredstille og bestå kravene til helse og fysikk, samt bli funnet egnet til utdanningen gjennom opptaksprøver og seleksjon. Alle kandidater må for øvrig kunne sikkerhetsklareres for HEMMELIG. 

Følgende opptaksprøver/tester må bestås for videre seleksjon:

  • fysiske tester
  • svømme/dykke test
  • skytetester
  • politioperative ferdighetstester
  • situasjonstester
  • psykologiske tester
  • engelsk språktest
  • intervju

Livvakttjeneste fordrer modenhet og erfaring. Det er ikke alle som egner seg til å ivareta sikkerheten til våre høyst profilerte topp-politikere og/eller Kongelige. Det er imidlertid en spennende yrkesvei, og ytterst få forlater spesialavdelingen etter inntak. Med stor sannsynlighet for utenlandsreiser i embets medfør er lønningene gode, og variasjonen stor. 

Ønsker du å bli livvakt, så utfordrer jeg deg til å søke deg til utdanningen.