FØRSTE STUDIEÅR

06.12.2018

Jeg husker det som det var i går. Det var en helt spesiell følelse å skulle møte opp ved Politihøgskolen i Oslo for første gang. Jeg husker at alle politistudentene ble samlet på Chateau Neuf som ligger rett overfor Politihøgskolen i Slemdalsveien. 

Det var rart å plutselig sitte i et rom fylt av kommende politi, men rarest av alt var at jeg selv skulle bli det. Jeg hadde såvidt blitt ferdig med førstegangstjenesten i forsvaret og bare for litt over ett år siden vært russ. Det var surrealistisk at jeg nå satt på syvende rad og ble gratulert med studieplass av daværende rektor ved Politihøgskolen, Håkon Skulstad.

Første studieår ved Politihøgskolen eller B1 som studentene kaller det begynner i likhet med mange andre utdanninger med en fadderuke. Her er det 3. klassinger som blir faddere og vil stå for festligheter du sent vil glemme. Poenget er selvfølgelig å bli kjent med hverandre og forstå at selv politiet kan slippe seg litt løs.

Deretter går festlighetene over til studier og du må venne deg til forelesninger i auditorium. Det er mange fag på agendaen ved første studieår, deriblant sosiologi, politilære, forvaltningsrett, yrkesetikk, psykologi, rapport- og etterforskingslære, kriminalteknikk, ordensjuss og fysisk trening. 

Det er mye pensum man skal igjennom og god studieteknikk er verdt å sette seg inn i. Det vil som du sikkert forstår være flere arbeidskrav og eksamener dette året. Det er imidlertid lett å finne motivasjonen både fordi du hele tiden lærer noe nytt og fordi forelesningene generelt er gode. Det blir holdt foredrag av både eksterne og interne, noe som skaper en fin variasjon.

Studentene blir selvfølgelig inndelt i klasser etter det fonetiske alfabetet, altså klasse alfa, bravo, charlie, delta osv. Det jeg kan garantere deg er at du definitivt vil treffe likesinnede på Politihøgskolen. Det er omtrent like mange kvinner som menn som går på skolen og studentmiljøet er fantastisk! Det er ikke uten grunn at politistudentene etter gjentatte målinger viser seg å være blant de mest fornøyde studentene i landet, om ikke de mest fornøyde. Dette gjelder for samtlige studiesteder for politihøgskolen.

I de første månedene på Politihøgskolen vil du måtte gå sivilt kledd, men det er en grunn til dette og det er fordi de er på vei! Alle får nemlig prøvd samtlige uniformseffekter og blir deretter tildelt riktig størrelse. Jeg skal love dere at den beste julegaven er uten tvil den store esken dere får med nettopp uniformseffekter nærmere jul. Det er en spesiell følelse å ikle seg "blåskjorta" for første gang.

"Du bærer en uniform, men du bærer også et ansvar!"