EN JULEFORTELLING

24.03.2020

"Det er enkelte julaftener jeg husker bedre enn andre. Da jeg var 12 år fikk jeg Playstation 2. Da jeg var 25 år kjørte jeg utrykning til et mulig overdosedødsfall."

Dette innlegget kunne startet som så mange andre, hvor jeg ønsker deg og dine en god jul, og hvor du oppfordres til ettertanke og generøsitet. Det er ikke noe feil i det, men julen har også en bakside. Jeg skal ikke "drepe" julestemningen din, men en liten realitetssjekk er på sin plass. Julen er dessverre ikke for alle!

Jeg hadde nettopp satt meg tilbords, julematen stod klar, men den måtte vente. Melding om mulig overdose gikk over sambandet, og jeg satt kurs. Blålysene fra politibilen lyste opp den ellers mørke julekvelden, og det var nesten ingen biler å se på veien. Da jeg satt bak rattet på politibilen innså jeg at høytiden også skaper avstand, og ikke bare nærhet. Julen skal jo handle om samhold og glede, men for mange handler det om ensomhet og sorg. Denne julekvelden hadde en person valgt å avslutte livet. 

Det hører med til historien at det var personens familie som ringte politiet og ba om hjelp. Det var de som fant vedkommende først, og det var de som reddet ham tilslutt. Verken jeg, makker eller ambulansepersonellet fikk gjort noe som helst. 

Familien oppsøkte han som dessverre slet med rus, og som kanskje trodde at de ikke ville komme å besøke ham på selveste julaften. Familien ringte på til ham, banket på dører og vinduer, men fikk ikke svar. De ble bekymret, spesielt etter at de ble oppmerksomme på en skikkelse som lå i fosterstilling på sofaen, helt urørlig. Da politi og ambulanse var på vei hamret familien febrilsk på stuevinduet, og etterhvert våknet mannen fra sofaen.

Meldingen var "reell" i de minuttene jeg kjørte utrykning til stedet, i de minuttene familien tenkte det verste, og hvor ambulansepersonellet gjorde seg klare for livreddende førstehjelp. Det ble en jul mannen og familien hans verdsatte mer enn noen annen, idet de hadde hverandre. 

"Ta vare på hverandre i julen, verdsett de du har rundt deg. Det er ingen gave som er større enn det."