NATTPATRULJE

27.07.2020

"Det er noe spesielt ved å trygge gatene om natten, spesielt i helgene. Fyll og bråk er som en evig runddans. Som politi må du inneha både sindighet og besluttsomhet i møte med utelivet." 

Turnusarbeid innebærer flere ganger lange netter, spesielt i helgene. Natt til søndag er ofte den travleste natten av dem alle. Bybildet yrer av folkeliv, stort sett av folk som bare vil kose seg, men du har også dem som kommer for å lage bråk. Fylleprat er det bare å venne seg til, men som politi må du også vite hvor din egen og andres grense går. Sindighet og besluttsomhet er derfor en dyd i ordenstjeneste. 

"Stort sett er det bare hyggelig å slå av en prat med publikum, men enkelte ganger går noen over streken. Irettesettelse og pålegg holder ofte, men jeg liker heller en jovial tilnærming til folk. Jeg har imidlertid også en grense." - Politibetjent

Det er flere ganger krevende å være politi når fyll og vold kombineres. Som politi har jeg løpt inn i flere situasjoner hvor det har vært amper stemning, og hvor det bare er et tidsspørsmål før det virkelig går galt. Folks hemninger og konsekvenstenkning blir borte når alkoholen tar overhånd. Det er ingen lett oppgave å hele tiden observere folkemengder eller personer som kan skape konflikter. Årvåkenhet oppnås ofte med strategiske parkeringer med patruljebilen, men også som fotpatrulje. Det er ofte fysisk tilstedeværelse som er suksessfaktoren ved få eller ingen voldshendelser i løpet av natten. Et vennlig smil, et bestemt håndtrykk og en hyggelig prat er imidlertid ofte nok.

De gangene pålegg ikke overholdes blir man nødt til å anmelde og/eller inkvirere personer. Det betyr at man kjører folk inn i arrest eller på glattcelle. Som politi må du evne å etterleve ordensjuss og politiloven. Der publikum ser en innbringelse, skjer det egentlig en pågripelse til tross for at de fysisk sett ser like ut. Juss og kommunikasjon er dine viktigste verktøy som betjent på ordensavdelingen.

"Pulsen øker. Mannen ved inngangsdøren til utestedet skaller ned dørvakten. Det oppstår håndgemeng med flere rundt ham. Midt i mengden ligger en bevisstløs gutt i 20-årene. Han blør kraftig fra hodet etter å ha truffet brosteinen. To politibetjenter er snarrådige ved bruk av blålys og høy stemmebruk. Ambulansepersonell kommer raskt til stedet. Liv eller død har aldri vært kortere fra hverandre!"