FÅR MAN JOBB?

16/04/2019

"Man har selv valgt utdanningen, men man har også blitt valgt til å representere politiet i fremtiden. Jobb i politiet er derfor en forventning!"

Det er mange som lurer på om de får jobb etter endt utdannelse ved Politihøgskolen, idet man naturligvis legger ned mye tid og arbeid i å utdanne seg til nettopp politi. 

Det har i flere år blitt sagt av politikerne at politiet er et satsningsområde og at politistudentene går en sikker tid i møte. Det er til tross for dette flere som står uten jobb etter vitnemålsutdelingen, og året etter endt utdannelse. Dette hører imidlertid til minoriteten, idet de fleste får jobb relativt raskt. Man skulle kanskje tro at man som politi var garantert jobb ettersom politiet er en del av staten, men slik er det ikke. Man må i likhet med andre jobber i samfunnet søke om jobb. Man kan selvfølgelig være uenig i dette, men det er nå engang realiteten.

Det du som søker til Politihøgskolen eller som ferdig utdannet bør tenke på, er hvor tilbøyelig du er for å jobbe på mindre sentrale steder i landet. Det er ingen hemmelighet at det er vanskeligere å få jobb i storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim idet konkurransen mellom søkerne er større. Er du imidlertid åpen for å jobbe på mindre sentrale steder i starten av din karriere, så har du større sjanse enn de som ikke er det. Jeg har selvfølgelig forståelse for at du kanskje har barn, eller ønsker å være nærme venner og familie, men søkergrunnlaget ditt vil da snevres inn. 

Det er også viktig at du under utdannelsen ved Politihøgskolen har fokus på å gjøre så godt du kan både teoretisk og praktisk. Det er karakterene dine fra Politihøgskolen og referansene dine fra praksisåret som teller mest. Det er ingen intervjuer som kan danne et like godt bilde av deg som ti måneders tjeneste ved en tjenesteenhet i praksisåret ditt. Gjør dermed så godt du kan!

De fleste starter vanligvis med vikariat, for deretter å få fast stilling. Det er imidlertid enkelte som ikke får jobb til tross for at de har gode karakterer og referanser. Det kan ta litt tid før man får jobb, men ha fokus på karakterer, referanser, CV og intervju. Jeg oppfordrer deg til tross for dette om å søke deg til utdanningen.